Wikipedia

Rezultatele căutării

Editoriale

  Antologia de creație literară: LITERATURA DIN CĂLIMARĂ volumul I
Editura Scriitorilor, Brăila 2017


Prefață

       Fiecare antologie este un moment de bucurie artistică prin creațiile diverse, provenite din suflete omenești atât de diferite dar unite de această minunată dragoste pentru creația literară.
       Nu mai știu unde sau de unde, de ce mi-a rămas înti-părită în minte ideea că: Dumnezeu este cuvântul iar însăși lumea este făurită de către EL, dintr-un prim-cuvânt... Pentru că Dumnezeu a spus: să se facă lumină, întuneric și toate celelalte lucruri minunate, inclusiv omul care a fost zămislit după chipul și asemănarea Sa, primind și acest dar suprem: cuvântul... Așa cum a spus, așa s-a și făcut!
       Am întâlnit deseori întrebarea: „Mai citește cineva în ziua de azi o carte?” Părerea mea este că doar acele persoane care se întreabă retoric, încercând diverse discuții polemice, sunt cele care nu mai citesc și iau în derâdere actul autentic de creație literară.
      
          Cel mai deosebit aspect este și acela în care văd cu deosebită plăcere că ștafeta creației literaturii românești este preluată de autori deosebit de tineri și talentați, care debutează într-o carte tipărită pe hârtie, cum sunt și cei din antologia LITERATURA DIN CĂLIMARĂ: Livia Tiron, Liviu Florin, Ciprian Ionuț Chiricea, Radu - Dan Alexandru. De altfel antologiile sunt și vor rămâne un bun prilej pentru debut și pentru cei care deși au scris de la vârste fragede, abia acum au dorit să-și facă cunoscută identitatea artistică prin munca depusă în paginile timpului și concretizată în această adevărată carte de vizită care ne dorim să ne reprezinte: LITERATURA DIN CĂLIMARĂ. Amintesc aici pe următorii prieteni coautori ai antologiei: Viorica Toaca - Osipova, Mirela Duma Bilc, Gabriel Vulpoiu, Antonela Stoica, Vasile Chifan, autori de care sunt sigur că veți mai auzi...
        Cum să nu fie această antologie o carte de vizită când alături de noi se află scriitori a căror valoare este deja recunoscută și apreciată! Scriitorii: Dan Minoiu, Al. Arpad Toth (Artangel), Gabriela Amzulescu Zidaru și Costache Năstase au răspuns cu deosebită prietenie de a participa alături de noi în acest proiect literar autentic românesc și salut cu deosebită stimă prezența lor alături de valoroși veterani ai antologiilor de creație literară pe care am avut și am onoarea să le coordonez: Viorel Birtu Piraianu, Gabriela Ticalo, Mariana Petrache, Stela Cheregi și Maria-Ileana Tănase.
        De asemenea, nu în ultimul rând, mă onorează și remarc prezența în antologia: LITERATURA DIN CĂLI-MARĂ, a prețioșilor scriitori: Geo Vuici, prof. Florica Pățan, Mihail Mircea Matei, Adrian Cuibus, Popescu Ioan, Țuțui Annya, Georgeta Suta, Ciortan Cătălin, Gabriela-Maria Ionescu, Adrian Mihăescu și Sânziana Emanoil.
        
         Am o experiență literară mai scăzută, dar totuși în urma coordonării a patru antologii de literatură contemporană românească, participarea în alte trei antologii literare în calitate de coautor precum și după neuitatele momente din două cărți personale de autor în care mi-am lăsat sufletul pentru a fi lecturat de către cititori, am să-mi permit să evaluez volumul I al antologiei: LITERATURA DIN CĂLI-MARĂ drept unul din volumele în care media valorii creațiilor se ridică de la bine spre excelent, dar este părerea mea, vrăjită de frumusețea creațiilor din cuprinsul acestei cărți.
        Nu pot să nu închei altfel precum am încheiat prefața celorlalte antologii decât cu satisfacția de a mă repeta, că și cu această antologie s-a mai adăugat o picătură pură de literatură românească în BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI.
                         Emilian Oniciuc


     __________________________________________________________________


Volumul „Echinocțiu fragil”-autor Ion Țoanță


   O carte de poezie foarte frumoasă care te încântă prin frumusețea metaforelor iar confortul psihologic din timpul lecturării te determină să nu o lași prea repede de o parte...
   Așa cum se vede și din interesanta imagine a coperții, totul pare fragil într-un echinocțiu al anotimpurilor trecute, prezente sau viitoare, filtrate de sufletele minunate ale celor dătătoare de viață precum:„Eva”-prima femeie de pe Pământ dar și prima din această carte:„Echinocțiu fragil”, ce a simțit apăsarea tiparului(E.L), la EDITURA SINGUR în anul 2015...„și Dumnezeu a creat femeia”, în continuare prin titluri de versuri pe care le regăsim în creația poetului Ion Țoanță cum ar fi:„Ana”, Adela”, „Mirela” și lista continuă în ordinea alfabetică într-o minunată inspirație poetică până la „Viviana” care face trecerea propriu zisă spre adevărata esență filosofică a cărții care a și dat titlul foarte inspirat:„Echinocțiu fragil”!
   Fiecare poezie îți aduce un surprinzător final care personal mi-a adus zâmbetul în suflet  și sențimentul prețuirii cărții ce-o țineam în mână...
   Probabil luna preferată a poetului Ion Țoanță este aprilie, luna renașterii spre viață, spre o nouă și eferă dragoste sau poate spre eterna nouă dragoste de ce nu până la:„Cruciada îngerilor” care este și partea a treia, a acestei minunate cărți.
   Sunt Emilian Lican și închei scurta mea descriere cu promisiunea autorului spre un:

...final cu revedere
Autor: Ion Țoanță

...ți-am călăuzit frenetic pașii,
iubite cetitoriu de poeme,
ți-am arătat, ca-n magic poker, așii,      
te-am nobilat cu rare diademe,

regina nopții fuse gazda noastră,
sălășuind prin tainice conclave,
muza,dulcea pasăre măiastră,
a pus parfum în strofele suave,

iar de-ai lăcrimat măcar o clipă,
cu roua dulce dintr-o galben roză,
rămâi cu versul ce, magic, te-nfiripă
rămân cu Muza, ca-ntr-o vetustă poză!

și de m-aștepți, voi făptui o nouă carte,
cât e iubire, litera și versul nu au moarte...

Ion Țoanță-„Echinocțiu fragil”-Editura Singur, 2015


                                                                                                                                                              


 DINCOLO DE PROFAN

Katy Șerban

Miruiește-mă, Doamne!

Atinge-mă, Doamne,
cu mirul tău cel sfânt
pe fruntea
prea muncită de nesomn,
că nu sunt numai spirit,
sunt și de pământ
în straiul meu de om



„DINCOLO DE PROFAN” este drumul liric străbătut în acest frumos volum de poezie, spre Divinitate. Întrebări și răspunsuri, ambele fiind de multe ori abstracte indiferent de împerecherea rimelor sau tehnica versurilor cu rimă „albă”... Răspunsul lasă loc altor diferite răspunsuri în funcție de exercițiul cultural al fiecărui cititor în parte...
   Nu trebuie să fi un expert în domeniul religios, poți fi un profan sau chiar DINCOLO DE PROFAN pentru a citi si reciti poemele acestui volum de poezie, semnat de doamna Katy Șerban!
   Închei această scurtă prezentare de carte doar cu... :

 O SIMPLĂ RUGĂ
Katy Șerban 

Ascultă-ne Doamne, iubirea
și plânsul surd ce îl purtăm,
când ne-nvelim cu rătăcirea
șinumele Tău îl strigăm

Și iată-ne că mai sunt umbre
Într-un întreg ce îl avem...
scoate-ne din gânduri sumbre,
că doar prin Tine, noi putem.

În seara sfântă de Crăciun,
adună-Ne pe toți la masă,
să colindăm gândul cel bun
ce stă-n a sufletului casă.

„DINCOLO DE PROFAN”, Katy Șerban, EDITURA SALGO 2015
 

   

                                                                                                 

„Lyrics et prosa”, volumul I

O PICĂTURĂ PURĂ DE LITERATURĂ ANTOLOGICĂ ROMÂNEASCĂ

   Antologia „Lyrics et prosa” este volumul pilot al unui proiect durabil și prima antologie pe care am onoarea să o coordonez și să o prefațez.

   Este, totodată, prima antologie a editurii Națiunea în care poezia şi proza se regăsesc împreună. „Lyrics et prosa” a luat naștere în cadrul grupului LIRIX din rețeaua Facebook, din dorința de a avea propria antologie de grup, inițiativă care a fost imediat agreată de către editorul și scriitorul Romeo Tarhon, mentorul grupului partener TERAPIE PRIN POEZIE. De altfel, majoritatea coautorilor sunt membri activi ai ambelor grupuri, aparținând Curentului Literar Douăzecist, denumire consacrată a aceastei pleiade de poeți și prozatori ai deceniului doi al mileniului trei.

   De ce „Lyrics et prosa”? Pentru că, în această antologie, prietenia şi colegialitatea scriitorilor s-au reunit cu deschidere, rezultând la un act authentic de cultură, o picătură pură de literatură românească.

   Doresc să amintesc sprijinul acordat de către Dania Badea şi Tatiana Dragotă, care au răspuns cu entuziasm încă din ziua în care totul era doar o simplă idee privind publicarea unui volum de poezie și proză.

   Mulțumesc tuturor coautorilor şi, nu în ultimul rând, artistului fotograf Margareta Adela Chitu, autoarea imaginii care constituie coperta cărții.

                                                                  Emilian Lican, coordonator volum

  Co-autorii antologiei sunt:

Emilian Lican 

Dania Badea 

Tatiana Dragota 

Irina Bota

Dumitru Badița 

Daniel-Bertoni Albert 

Ion Forcos 

Cosmina Cozmean 

Theodora Pascu 

Bogdan Stoicescu 

Maya VonNight

Alex Radu 

Elena Alina Mateaș 

Alex Enache 

Maria Călinescu 

Alina Maria Stănescu 

Steluța Crăciun

Al. Arpad Toth

Sandu Tănase Chiru

Marioara Nedea 

Adina Ihora

Eugenia Mihu 

Cristina Florina Voica

Ecaterina Șerban 

Dan Mitrache 

Gabriela Zidaru 

Horia Scarlat 

Andreea Văduva 

Amalia Năcrin 

Romeo Tarhon 







„Lyrics et prosa” volumul I, Editura NAȚIUNEA 2015

                                                                                                                              

Flăcări târzii- Katy Șerban

   Deși am avut intenția de a descrie această carte („FLĂCĂRI TÂRZII)  încă din luna iulie 2015, iată  că minunata copertă de carte, parcă mi-a  amintit de toamna care se apropie  și de promisiunea de promovare făcută la un moment dat...
   „FLĂCĂRI TÂRZII”, este creația unei scriitoare care nu se prefațează și nici nu se descrie pe sine, lăsând cititorul să descopere printre frumoasele  versuri un suflet delicat și poetic: Katy Șerban.
   Probabil sufletele noastre devin tot mai frumoase cu cât își cufundă  propriul amurg în amurgul Solar dinaintea nopții selenare spre un nou și minunat răsărit liric...!

 „Stingerea
Katy Șerban

Amurgul aprins
în propria flacără se stinge,
se-nscrie în orizont
și-n roșu își lasă amprenta
obosită de propria trecere.

Te-ai întrebat, suflete,
ce gust au călimările de timp
ce scriu cu penelul poeților
despre iubiri prezente sau pierdute?”

  Chiar ce gust au călimările de timp? Poate gustul macilor sau poate arome rătăcite în muguri de mure sălbatice?


„Când macii-și ard petalele pe ruguri,
sorbind tăceri de verde enigmatic,
tu te ascunzi de mine-n muguri,
cu flori fără de rod, în mur sălbatic.”
(Stofă din poezia: Mur sălbatic)

 

O carte despre minunea vieții și frământări omenești, o carte despre iubirea în petale de versuri: 
   „FLĂCĂRI TÂRZII” , autor KATY ȘERBAN, Editura DANIMAR-Deva 2015

                                                                                                                                                     


LIMBA NOASTRĂ EMINEASCĂ
(Volum de poezie cu 34 de coautori-EDITURA NAȚIUNEA
   Astăzi a ieșit de sub tipar un prim tiraj al antologiei LIMBA NOASTRĂ EMINEASCĂ, o realizare colectivă de excepție despre care scriitorul, editorul și prefațatorul cărții spune:

LIMBA NOASTRĂ,
DULCE GRĂITOARE...
Într-un remarcabil efort spiritual, antologiștii Editurii
Națiunea aduc în fața cititorilor o nouă trăire poetică. Un
volum colectiv în care nu mai puțin de 34 de co-autori pun
sufl etul rimei din dulcele nostru grai în paginile unei inedite
antologii. Este cel de al treilea volum al colecției Cu patria
în sufl et și un excepțional dar oferit eminescului din noi;
scriitori ori simpli cititori de vers.
Este o dovadă că Limba noastră eminească este
respirația poetică, fi rească, a tuturor acelora care au atins
condeiul...
Este recunoașterea poeziei ca tovarăș de drum,
prietenă, mamă, soră, fi u... Un izvor de cuvinte născute din
sufl etul inimosului grup Terapie prin poezie, care a reușit
nu doar să grupeze curente de poezie, ci să nască propriul
curent poetic.
Este o antologie în care co-autorii nu doar scriu. Ei râd
și plâng prin poezie, trăiesc și nasc emoții într-o închinare
de metafore pe care cei 34 de modești paji ai liricii o aduc
Eminescului.
Antologia de față este și un adevărat fi șet biografi c
despre poeții noștri contemporani. 34 de nume, consacrate
sau afl ate la debut, care, din și prin propriile descrieri, nu
6 Limba noastră eminească
doar se cunosc mai bine în cadrul uriașului grup poetic creat
de scriitorul Romeo Tarhon, ci se prezintă și lumii poetice
de dincolo de linia de graniță dintre mediul virtual și pagina
tipărită a Terapiei prin poezie.
Limba noastră eminească este și examenul trecerii
dinspre școala de poezie a grupului spre impunerea unei
nume care își are locul lui în istoria încă nescrisă a literaturii
postdecembriste.
Poeziile acestui volum, ca și în cazul celorlalte antologii
și volume de autor ale Editurii Națiunea, încrustează în
rimă sau vers alb rostirile autorilor despre iubire, despre
dragostea părintească, despre iubirea de țară. Este o dovadă
a incurabilului romantism poetic.
Un exercițiu în care mulți dintre antologiști își pun
cuvântul identității în mâna cititorului într-un curajos
exercițiu al asumării poetice. Un exercițiu colectiv care,
de la pagină la pagină, de la autor la autor, dovedește
trinititatea spirituală a grupului poetic Terapie prin poezie:
cultura, talentul, originalitatea...
Iar cum în volumul de față am grupat numeroși autori,
nu doar de vers, ci și de poezie scurtă, Limba noastră
eminească reprezintă și un pas spre următoarea provocare a
grupului. O antologie de proză scurtă!
Până atunci, să ne bucurăm de darul poetic al dulcelui grai eminescian!
Cezar A. Mihalache,
editor și coordonator antologie


                                                                 Romeo Tarhon-09.03.2015
                                                                                                         
„Terapie prin poezie”
   Deși nu mai este o noutate văzând lumina tiparului în anul 2014,acest volum antologic cu treizeci și șase de coautori va fi prima mea prezentare de carte deoarece îmi este foarte dragă sufletului fiind și eu prezent între minunatele coperți realizate de EDITURA NAȚIUNEA
prin directa coordonare a scriitorului și editorului,domnul Romeo Tarhon,prezent și el alături de confrații scriitori ai grupului „Terapie prin poezie și proză” din rețeaua de socializare:„Facebook” unde de altfel se deosebește a fi și mentorul îndragit al grupului!
   Este un volum care o dată deschis realizezi că ascunde minunate creații de poezie contemporană cu defulări poetice despre dragoste,erotism,patriotism,povestiri versificate,gânduri filosofice și nu în ultimul rând o scurtă prezentare a minunaților coautori de care sunt mândru și onorat de a fi contemporan!
   De fapt „Terapie prin poezie” este un alt copil minunat a colecției:„Dor de poezie”, proiect al cărui tată nu este nimeni altul decât același genial Romeo Tarhon!
   Am să reproduc un fragment din prezentarea de la începutul acestei cărți:
„Grupul liric TERAPIE PRIN POEZIE încearcă să facă diferența între poezie și ne-poezie,dovedind că în cadrul acestui minunat atelier literar nu există involuție,ci doar evoluție și dinamică pozitivă în ceea ce privește instrumentele exprimării lirice.Dacă ar exista posibilitatea materială de a selecta și publica miile de creații pe care talentații poeți ai grupului le compun și le expun,ar rezulta cel puțin un volum cu sute de pagini de poezie remarcabilă,ceea ce ar permite publicarea și afirmarea a numeroși creatori de excepție,mulți sclipitori și nu puțini cu mostre de genialitate...”-Romeo Tarhon
 
 În încheierea scurtei prezentări de carte iată câteva nume de care sigur o să mai auziți:
Lucia Barbu
Bogdan Stoicescu
Alina Manu
Vasile David
Dorina Omota
Ileana Cornelia Neaga
Maya Von Night
Valentina Geambașu
Rodica Norocea
Maria Teodorescu-Băhnăreanu
Alexandru Enache
Costache Năstase
Alexandru Paraschiv
Naria Filipoiu
Viorica Bota
Marcela Straua
Ufet Șachir
Ion Țoanță
Nicolae Danciu
Dania Badea
Theodora Pascu
Viorel Marele
Radu Mihăilescu
Diana Adriana Matei
Bianca Aura Buta
Ruxandra Bohat
Rozalia Grozea
Cristian Cruți
Carmen Enache
Nicolae Nistor
Ionuț Valentin
Petru Jipa
Horia Scarlat
   Aceștia sunt protagoniștii unei cărți de poveste lirică apărută în Bucureștiul anului 2014 la EDITURA NAȚIUNEA!
                                                                    Emilian Lican-04.02.2015
                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                                            

Un comentariu:

  1. Astăzi a ieșit de sub tipar un prim tiraj al antologiei LIMBA NOASTRĂ EMINEASCĂ, o realizare colectivă de excepție despre care scriitorul, editorul și prefațatorul cărții spune:

    LIMBA NOASTRĂ,
    DULCE GRĂITOARE...
    Într-un remarcabil efort spiritual, antologiștii Editurii
    Națiunea aduc în fața cititorilor o nouă trăire poetică. Un
    volum colectiv în care nu mai puțin de 34 de co-autori pun
    sufl etul rimei din dulcele nostru grai în paginile unei inedite
    antologii. Este cel de al treilea volum al colecției Cu patria
    în sufl et și un excepțional dar oferit eminescului din noi;
    scriitori ori simpli cititori de vers.
    Este o dovadă că Limba noastră eminească este
    respirația poetică, fi rească, a tuturor acelora care au atins
    condeiul...
    Este recunoașterea poeziei ca tovarăș de drum,
    prietenă, mamă, soră, fi u... Un izvor de cuvinte născute din
    sufl etul inimosului grup Terapie prin poezie, care a reușit
    nu doar să grupeze curente de poezie, ci să nască propriul
    curent poetic.
    Este o antologie în care co-autorii nu doar scriu. Ei râd
    și plâng prin poezie, trăiesc și nasc emoții într-o închinare
    de metafore pe care cei 34 de modești paji ai liricii o aduc
    Eminescului.
    Antologia de față este și un adevărat fi șet biografi c
    despre poeții noștri contemporani. 34 de nume, consacrate
    sau afl ate la debut, care, din și prin propriile descrieri, nu
    6 Limba noastră eminească
    doar se cunosc mai bine în cadrul uriașului grup poetic creat
    de scriitorul Romeo Tarhon, ci se prezintă și lumii poetice
    de dincolo de linia de graniță dintre mediul virtual și pagina
    tipărită a Terapiei prin poezie.
    Limba noastră eminească este și examenul trecerii
    dinspre școala de poezie a grupului spre impunerea unei
    nume care își are locul lui în istoria încă nescrisă a literaturii
    postdecembriste.
    Poeziile acestui volum, ca și în cazul celorlalte antologii
    și volume de autor ale Editurii Națiunea, încrustează în
    rimă sau vers alb rostirile autorilor despre iubire, despre
    dragostea părintească, despre iubirea de țară. Este o dovadă
    a incurabilului romantism poetic.
    Un exercițiu în care mulți dintre antologiști își pun
    cuvântul identității în mâna cititorului într-un curajos
    exercițiu al asumării poetice. Un exercițiu colectiv care,
    de la pagină la pagină, de la autor la autor, dovedește
    trinititatea spirituală a grupului poetic Terapie prin poezie:
    cultura, talentul, originalitatea...
    Iar cum în volumul de față am grupat numeroși autori,
    nu doar de vers, ci și de poezie scurtă, Limba noastră
    eminească reprezintă și un pas spre următoarea provocare a
    grupului. O antologie de proză scurtă!
    Până atunci, să ne bucurăm de darul poetic al dulcelui grai eminescian!
    Cezar A. Mihalache,
    editor și coordonator antologie

    RăspundețiȘtergere

Comentarii,păreri...

Important!

Anunț!

Dacă a scrie este o pasiune pentru tine și dorești să apari pe acest blog, trimite textele tale și o fotografie de profil aici:

Pentru un text care dorești să fie publicată orice altă fotografie este permisă publicarea doar dacă fotografia respectivă este realizată de tine.
Nu îți face griji de nivelul la care te afli în taina scrisului!