Wikipedia

Rezultatele căutării

marți, 9 februarie 2016

Ileana Cornelia Neaga- LYRICS ET PROSA, vol.II

Ileana Cornelia Neaga
    
       Drag îmi este graiul doamnei Cornelia Neaga, cum dragă îmi este și co-autoarea antologiei LYRICS ET PROSA, distinsă scriitoare de care sunt alături în mai multe minunate antologii, acum participând cu un medalion literar de poezie și proză, în acest volum doi, prezență care personal mă onorează...!
       Apreciez talentul și măiestria scrisului prin păstrarea tradițiilor populare, tradiții care din păcate tind să dispară iar o dată cu dispariția obiceiurilor străvechi ne vom pierde și identitatea străveche, rădăcinile dacice ale moștenirii noastre lingvistice...! Autoarea Ileana Cornelia Neaga este fiica acestui pământ străbun dacic care nu se dezminte și nu îi este rușine de graiul moștenit și îl transmite cu mândrie prin minunatele sale creații!
        Sunt Emilian Lican, coordonatorul elegantelor antologii de literatură contemporană românească, „LYRICS ET PROSA” și vă recomand  lecturarea lor!


Iată ce spune despre sine, scriitoarea Ileana Cornelia Neaga:

       „Sunt născută… cîndva, într-o zi de toamnă, pe 22 Octombrie, în Crișan, un sat dintre dealuri, în ținutul Zarandului din jud. Hunedoara, nu departe de malurile Crișului Alb. Sunt căsătorită de patruzeci de ani, am studii generale, am trăit la sat până acum câțiva ani când am început să muncesc în Italia, întorcându-mă doar în concedii prelungite acasă. Scriu poezie populară în grai din 2013, debutând cu  „Satul dintre gealuri”,  urmând  alte șase cărticele cu povești pentru copii, una în limba italiană și volumul „Steanu Dracului” de 300 de pagini cu legende și povestiri în grai! În 2014  am scos  volumul cu poezii „Copacul Tristeții”, o carte cu rețete în versuri -„Găluște Versificabile”, iar în 2015 a ieșit de sub tipar  „Poduri de Doruri”  la editura Națiunea. Am fost co-autor în șase antologii scoase la diverse edituri și am publicat poezie și povești pentru copii în mai multe numere din revista Amprentele sufletului! Postez poezie și proză pe paginile mai mai multor grupuri literare de pe Facebook.”

Șăzătoare
Ileana Cornelia Neaga


Vineau la bunica-n clacă
Vecine, lâna s-o toarcă.
Pancove, buna cocea
Vinars cald, le crampalea!
Șî atunci s-auzi tu glume
Că acu nu le pot spune...
Șî râgeau și povesteau
Caierele le torceau.
Anișca câlțî rasucea
Pozderea în gințî tragea
Șî le scupea jios pa vatră
Maturam câce-o lopată!
Torceau ele-o saptamână
Sfârâiau fusăle-n mână!
Vinea Nica șî cu Floarea
Șî Șaruța cu Marioara
Ge la a Medrii, Florica
Noră-sa, da șî Marica
Cu Anica li Orban
Tătă iarna, an ge an
Când la una, când la alta
Șăzătoarea era gata!
Lâna când o gepanau
Ștrimfi șî sfetăre-mpleceau
Plapume șî lipigeie
Șî gesagi, da șî cingeie!
Țăseau ele, iernile
La pânză... cu valurile!
Harnice muieri or fost
Șî faine... gin neamu nost!

Gaudeamus 2015
Moș Niculaie - povestire în grai
(fragment)
Ileana Cornelia Neaga


          Gimult, gimult traia un om sarac, da sarac lipit pamântuli, într-un catun... sus, suus în munce, cu doar câciva colibe împrașciace pa lânga padurea gi molizî șî brazî.
          Oaminii gin catun îșî cașcigau pita gi tăce zâlile, cu sudoarea frunțî. Cei ce-aveau tri, patru holge gi pamânt erau sococițî bogaț în catunu” pcierdut gi la poalile muncelui Gaina.
În aceea vreme, iarna vinise cam givreme, după o toamnă lungă, cu giminețî cu brumă groasă șî amnez” cu soare calduț, toamnă nu prea friguroasă. Da” ce folos, dacă omu nost era sarac! Ocolu” lui era plină gi prunci, că Dumnizo la omu bun îi dă cât nu poace să ducă, să fie batatura plină ge voaie bună șî mulțamire suflețască.

Clacă gespoit
Ileana Cornelia Neaga


Două zâle culegeam
Cucuruzu aduceam
În șură îl gescarcam
Grămadă mare faceam!
Plecam pân sat să cemăm
În clacă să gespoiem
Vinarsu îl crămpăleam
Pancovele li coceam!
Sacii, fecile umpleau
Îar ficiorii îl suiau
Pă scară în podu căsî.
Da cum mai râgeau cu tățî
Când unu să-mpegeca
Șî în vospe mai pcica!
Șî-n timp ce noi gespoiam
Câce poveșci auzam...
Șî Marioara li Pârva
La clacași le gescânta
Iar Zorița li Brândușa
Laolaltă cu matușa
Spunea glume geociace
Că ge râs, pcicam pă space!
Șî somnu ne ocolea
Gramada să-mpuțâna;
Că-n clacă lucram cu tățî
35 de co-autori
Până după mnezu nopțî...
Gazda, clăcașî-ominea
Pân la poartă-i petrecea
Că plecau tăt giscântând
Gin somn, cânii-n zori trezând!

Ileana Cornelia Neaga- LYRICS ET PROSA; VOL.II, EDITURA NAȚIUNEA 2015

Un comentariu:

  1. Drag îmi este graiul doamnei Cornelia Neaga, cum dragă îmi este și co-autoarea antologiei LYRICS ET PROSA, distinsă scriitoare de care sunt alături în mai multe minunate antologii, acum participând cu un medalion literar de poezie și proză, în acest volum doi, prezență care personal mă onorează...!
    Apreciez talentul și măiestria scrisului prin păstrarea tradițiilor populare, tradiții care din păcate tind să dispară iar o dată cu dispariția obiceiurilor străvechi ne vom pierde și identitatea străveche, rădăcinile dacice ale moștenirii noastre lingvistice...! Autoarea Ileana Cornelia Neaga este fiica acestui pământ străbun dacic care nu se dezminte și nu îi este rușine de graiul moștenit și îl transmite cu mândrie prin minunatele sale creații!
    Sunt Emilian Lican, coordonatorul elegantelor antologii de literatură contemporană românească, „LYRICS ET PROSA” și vă recomand lecturarea lor!

    RăspundețiȘtergere

Comentarii,păreri...

Important!

Anunț!

Dacă a scrie este o pasiune pentru tine și dorești să apari pe acest blog, trimite textele tale și o fotografie de profil aici:

Pentru un text care dorești să fie publicată orice altă fotografie este permisă publicarea doar dacă fotografia respectivă este realizată de tine.
Nu îți face griji de nivelul la care te afli în taina scrisului!